Ψυχολογία και Θρησκεία
   Ψυχολογία και Θρησκεία              
Νικήτας Καυκιός
Βιογραφικό Ψυχολογία
Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Κυρίας των Αγγέλων για το βιβλίο      
                                     Βιβλίο: Ανεμογραφίες

O

 Βιβλίο:
Ανεμογραφίες: Αυτογνωσία και Θείος ¨Ερωτας
εκδ. Αρμός, Απρίλιος 2014

Εισαγωγή

Οι «Ανεμογραφίες» απευθύνονται στον σύγχρονο άνθρωπο ο οποίος προβληματίζεται, αμφιβάλλει και αναζητά τον Θεό, την Αλήθεια και την χαρά. Οι σκέψεις που παρουσιάζω διαμορφώνονται με βάση την ορθόδοξη παράδοση, την «ψυχοθεραπευτική» εμπειρία, την φιλοσοφική αναζήτηση και τα προσωπικά μου βιώματα.
Θεωρώ ότι η ορθόδοξη, χριστιανική πορεία είναι Χαριτωμένη ζωή και όχι θρησκευτικός συντηρητισμός. Είναι πιο σημαντική για τον πιστό η ενίσχυση της ζωντανής, ερωτικής σχέσης με τον θεό παρά η αυστηρή, ψυχαναγκαστική τήρηση των εκκλησιαστικών κανόνων.
Αν αναγνωρίζουμε με νηφαλιότητα τις αδυναμίες και την αμαρτωλότητά μας μπορούμε να αγωνιστούμε με θετική εσωτερική διάθεση ώστε να γίνουμε καλύτεροι.
Τα καλά έργα πηγάζουν αβίαστα από τη ποιότητα της σχέσης με τον θεό. Αγωνιζόμαστε στον ορθόδοξο δρόμο με την χαρά, την δύναμη και την βοήθεια της Χάρης χωρίς να καταπιεζόμαστε ή να καταργούμε την ελευθερία μας.
Πρόθεσή μου είναι να βοηθήσω τόσους διαβάσουν αυτο το βιβλίο να συνειδητοποιήσουν ότι ο Θεός είναι μόνο Αγάπη και ότι μπορούν να βαδίζουν τον ορθόδοξο δρόμο ασκητικά αλλά και χαρούμενα χωρίς να καταπιέζονται από εξουθενωτικές ενοχές για τις ανεπάρκειές τους. Υπογραμμίζω ότι αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι η επίτευξη της αρετής όσο η επίγνωση των αδυναμιών και η ταπείνωση που την συνοδεύει.

Με την δημοσίευση των “Aνεμογραφιών” θα ήθελα να ενθαρρύνω και να υποστηρίξω τον άνθρωπο ο οποίος δυσκολεύεται να βρει εσωτερική αρμονία, να αναπαυθεί υπαρξιακά συναντώντας τον Θεό στους κόλπους της ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ελπίζω ο αναγνώστης να υποψιασθεί ή να συναισθανθεί ότι η ζωή στην Εκκλησία είναι χαρά βαθιά, σταυροαναστάσιμη και ότι ο καλός Θεός μάς αγαπά πάντοτε άνεϋ όρων χωρίς να βάζει προϋποθέσεις και όρους στην σχέση Του μαζί μας. Μας αγαπά όλους και τον καθένα ξεχωριστά μέχρι σταυρικού θανάτου.
Οι παραινέσεις της Εκκλησίας για μετάνοια, πίστη, αγάπη, υπακοή, ταπείνωση και συμμετοχή στα Μυστήρια δεν επιδιώκουν να μας υποτάξουν σε ηθικούς κανόνες ώστε να εξευμενίσουμε τον Θεό για να μας αποδεχθεί αλλά να γλυκάνουν, να απαλύνουν και να ανοίξουν την ύπαρξή μας ώστε να γίνει δεκτική της Χάρης του Θεού.
Ο στόχος των πνευματικών μας αγώνων μέσα από την άσκηση και την νήψη είναι να μπορέσουμε εμείς να αποδεχτούμε τον Θεό και όχι να πείσουμε τον Θεό να αποδεχτεί εμάς. Ο Θεός μας αγαπά πάντοτε το ίδιο, μας αγαπά άπειρα και πριν από την αμαρτία και κατά την διάρκεια της αμαρτίας και μετά από αυτήν. Ο Θεός είναι πανσθενής Αγάπη και έχει άσβεστο και ανίκητο ερωτικό πόθο να ενωθεί μαζί μας, να μας γεμίσει με την Χάρη Του, να μας τροφοδοτήσει με την Ζωή Του, να μας θεώσει κατά Χάριν.
Ναι! ... είτε το πιστεύουμε είτε όχι ο Θεός μάς αγαπά τέλεια, τον καθένα ξεχωριστά, πάντοτε, άνευ όρων... είτε το δεχόμαστε είτε όχι μάς ποθεί με "μανία" ... είτε το καταλαβαίνουμε είτε όχι κάθε στιγμή μάς διεκδικεί με πάθος.

 

Το βιβλίο είναι γραμμένο με την μορφή σύντομων παραγράφων. Κάθε παράγραφος έχει ένα ξεχωριστό και αυτόνομο νόημα και αναφέρεται στην προσωπική μας πνευματική πορεία. Πρόκειται για προτάσεις υπαρξιακής αφύπνισης, νοητικής διεύρυνσης και πνευματικού ενθουσιασμού

Τυχαία επιλογή προτάσεων από το βιβλίο

Αν δεν περιμένεις και δεν απαιτείς τίποτε από κανένα, όλοι θα σε αναπαύουν.

Οι χριστιανοί δεν κατέχουν την Αλήθεια. Φλερτάρουν την Αλήθεια. Δεν πρόκειται για απόκτημα αλλά για ζωντανή σχέση.

Μη φοβάσαι. Και όταν φοβάσαι, μη φοβάσαι που φοβάσαι. Ησύχασε με το φόβο σου. Συνειδητοποίησε ότι βρίσκεσα στην αγκαλιά του Θεού και δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς.

Μερικές φορές αυτό που «πρέπει» μάς εµποδίζει να δούμε αυτό που «είναι».

Η πιο σύντομη οδός για τον Θεό είναι το αδιέξοδο.

Το μόνο που αισθάνομαι με βεβαιότητα είναι ότι ο Θεός είναι Υπέροχος και Πραγματικός. Αληθινός όπως το ψωμί και το κρασί όπως τα δάκρυα και τα γέλια. Αληθινός όπως η σάρκα και το αίμα μας.

Όσο και να προσπαθούμε να παρεμποδίσουμε τη σωτηρία μας, η Αγάπη του Θεού δεν το επιτρέπει.

Ο ανθρώπινος έρωτας είναι ασταθής και εφήμερη, συναισθηματική έξαρση. Ο Θείος έρωτας είναι θεμελιωμένη εν Χριστώ εμπειρία της Χάριτος.

Μην αντιστέκεσαι με νύχια και με δόντια. Άσε τη ζωή να σε συντρίψει και να σε ελευθερώσει. Όλα είναι πιο εύκολα όταν βιώσεις στο έπακρο την αδυναμία σου. Τα πάντα είναι εκπληκτικά δώρα γι αυτόν που νηφάλια έχασε μαγκιά και δικαιώματα. Η ήσυχη, παραδομένη στο θεό και ταπεινή καρδιά δεν βιώνει οδύνη.

Η σεµνότητα υπογραμμίζει την οµορφιά.

Αν η σεξουαλική αμαρτία δεν άφηνε πικρή γεύση ο αγωνιζόμενος πιστός δεν θα ξεκολλούσε από αυτήν.

Κύριε προδίδω κάθε στιγμή την Αγάπη Σου και κάθε στιγμή αυτή η προδοσία με πληγώνει και με γυρίζει κοντά Σου.

Ο ψυχικά υγιής δεν είναι σε πλεονεκτική θέση ενώπιον του Θεού σε σχέση με εκείνον που πάσχει από ψυχικές διαταραχές.

Πρόσεξε μην τυχόν και γίνεις ποτέ σοβαρός χριστιανός ή σοβαρός άνθρωπος. Μην ξεχνάς να παίζεις και να χαίρεσαι τη ζωή σαν μικρό παιδί.

Δεν έχω ανάγκη από θεολογικές γνώσεις αλλά από μια ζεστή αγκαλιά.
Σύντριψέ με και ζέστανέ με Κύριε διότι μόνο την δική Σου Αγάπη ποθεί και αντέχει η καρδιά μου.

Μην εκλαμβάνεις την Ορθοδοξία σαν λιμάνι για να αράξεις, αλλά σαν πλοίο για να ταξιδέψεις πέρα από κάθε σύνορο. Mην ρίχνεις τις άγκυρες. Άνοιξε τα πανιά για το μεγάλο ταξίδι. Ο Θεός είναι «µασκαράς». «Ντύνεται άνθρωπος» και κυκλοφορεί ανάμεσά μας. Οι μάσκες του είναι τα πρόσωπα των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων.

Βιβλιοπαρουσίαση στην εφημερίδα "Χανιώτικα Νέα" από τον
Ηγούμενο της Ιεράς Μονής

Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου

Ένα αξιομνημόνευτο πόνημα του αγαπητού και γνωστού ψυχολόγου στην τοπική κοινωνία μας και όχι μόνο, Νικήτα Καυκιού, των εκδόσεων “Αρμός”, έφτασε ταχυδρομικώς στα χέρια μου πρό ημερών, με μία αφιέρωση του συγγραφέα και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μου, τόσο ο τίτλος του όσο και το περιεχόμενό του, από την πρώτη στιγμή.
Το μικρό σε μέγεθος και πλουσιότατο σε μηνύματα βιβλίο των 205 σελίδων, περιέχει το πενταπόσταγμα της προσωπικής εμπειρίας του συγγραφέα στο ταξίδι της εν Χριστώ αναζήτησης. Αποτελείται από μικρά αποσπάσματα σοφών λόγων με βαθιά νοήματα που «…απευθύνονται στο σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος προβληματίζεται, αμφιβάλλει και αναζητά τον Θεό, την αλήθεια και την χαρά…» (πρόλογος συγγραφέα).
Οι “Ανεμογραφίες” θυμίζουν αποφθέγματα Γερόντων της Ερήμου. Είναι διάλογος ψυχής και απάνθισμα καλλίκαρπης πνευματικής συγκομιδής, η οποία κατατίθεται με απλότητα, ειλικρίνεια αλλά και περισσή αυτοσυνειδησία στον άνθρωπο της πολυτάραχης εποχής μας, που φαίνεται ν᾽ αρνείται πεισματικά ν᾽ αφουγκραστεί τις κραυγές της ψυχής του.
Ταπεινά φρονώ, ότι οι “Ανεμογραφίες” αυτές, λαμβάνουν μεγαλύτερη αξία, καθώς προέρχονται από έναν άνθρωπο ο οποίος καθημερινά εκδαπανάται, προσφέροντας έμπονα, ως επιστήμονας ψυχολόγος, μαζί με τις γνώσεις του και την εν Χριστώ εμπειρία του.
«…Να αναθέτεις τις ψυχολογικές δυσκολίες και τις ασθένειές σου στο Θεό. Ίσως δε σε απαλλάξει, αλλά σίγουρα θα σε αναπαύσει. Ήρεμα και ψύχραιμα επαναλάμβανε μέσα σου με επιμονή την ευχή του Ιησού “Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με” και η καρδιά σου θα ησυχάσει…» (σελ. 82).
Τι μεγάλη αλήθεια και πόσο άγνωστη η δύναμή της στα πλήθη των χριστιανών μας, αλλά και πόσο βαρυσήμαντη γίνεται, όταν ομολογείται με θάρρος από έναν ψυχολόγο, που έχει ζευγαρώσει την επιστήμη με την πίστη στον Θεό!
Αν η πρόθεση του αγαπητού Νικήτα είναι, όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του, «…να βοηθήσει τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν ότι ο Θεός είναι μόνο αγάπη και ότι μπορούν να βαδίζουν στον ορθόδοξο δρόμο…», ανεπιφύλακτα συμμαρτυρώ πως όσα γράφονται είναι σημεία που πλοηγούν τον αναγνώστη απλανώς στο απάνεμο λιμάνι της ορθόδοξης ζωής, της τόσο άγνωστης και περιφρονημένης στην εποχή μας.
Πόσο θα ταίριαζε με το πνεύμα και το μήνυμα των γραφομένων, ο λόγος του μεγάλου Παπαδιαμάντη, εκεί που παραφράζει τον Ψαλτήρα: «…Κάλλιο μιά μέρα στη δική σου αυλή, παρά χιλιάδες· στον ίσκιο ας είμαι του ναού σαν παραπεταμένος καλύτερα, παρά να ζω σ᾽ αμαρτωλών λημέρια…».

 

Μπορείτε να παραγγείλετε  το βιβλίο
στον εκδοτικό οίκο Αρμός


Τηλεοπτικές εκπομπές και Παρουσιάσεις

Παρουσίαση του βιβλίου στην Κρήτη TV στο Ηράκλειο στις 22/05/14
στην εκπομπή "Καλό Μεσημέρι".

 

 
Παρουσίαση του βιβλίου σε εκδήλωση στον εκδοτικό οίκο "Αρμός" στις 24/05/14
. Ομιλητές: Αρχιμανδρίτης π.Νικόλαος Πουλάδας, Γρηγόρης Βασιλειάδης, Παναγιώτης Δρόσος και ο συγγραφέας του βιβλίου.

 

Αναφορά του Διαδικτυακού Τόπου "News" της Μαρίας Χατζηνικολάλου
στην Παρουσίαση του βιβλίου με φωτογραφίες από την Παρουσίαση

 


Παρουσίαση του βιβλίου από τον π. Χαράλαμπο Κοπανάκη στο
Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη στο Ηράκλειο Κρήτης

 

 

Ελεύθερος διάλογος σχετικά με την Θρησκεία και την Εκκλησία με αφορμή την έκδοση του Βιβλίου.
 Με την Γωγώ Καλληδονάκη και τον Νίκο Μοτάκη στην εκπομπή "Στο Κόκκινο" της Νέας Τηλεόρασης Χανίων την Μ. Τετάρτη του 2014
Η συζήτηση ξεφεύγει από την θεματική του βιβλίου και αναφέρεται σε ερωτηματικά και προβληματισμούς του σύγχρονου ανθρώπου ο οποίος αμφισβητεί τον ορθόδοξο δρόμο και την Εκκλησία. Νομίζω πως γίνεται ένας ζωντανός και αυθεντικός διάλογος ... χαρακτηριστικά που προσεγγίζουν το ύφος και το ήθος του βιβλίου.

 

Μπορείτε να παραγγείλετε  το βιβλίο
στον εκδοτικό οίκο Αρμός

 

 

 

 

 


 

Ψυχώσεις:
Προσεγγίζοντας με κατανόηση και αγάπη την εμπειρία της ψύχωσης.
Πρόθεση
Αυτοκτονίας
Τηλεφωνική υποστήριξη
nikitas@psyche.gr