|
|
|
|
Ψυχοθεραπεία |
|
Ναρκωτικά.
|
Χαρακτηριστικά Εθιστικής Προσωπικότητας.
- Παρορμητική συμπεριφορά. Δυσκολία αναβολής της ικανοποίησης. Επίμονη αναζήτηση της ευχαρίστησης. Δυσπροσαρμοστικότητα, Κοινωνική απομόνωση-αποξένωση. Ανοχή της παραβατικής συμπεριφοράς. Δυσκολία σύναψης σταθερών και δημιουργικών προσωπικών σχέσεων.
-Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες .
Χαμηλές αντοχές στις αντιξοότητες. Λιγοστές δυνατότητες διαχείρισης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων και διαπραγμάτευσης με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστιασμός στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα.
Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση του όλα ή τίποτα.
Απαισιόδοξη αντίληψη της πραγματικότητας.
Συμπτώματα της εξάρτησης
Επίμονη-ψυχαναγκαστική αναζήτηση της ουσίας
Ανάλωση όλης της ενεργητικότητας και της δύναμης για την ουσία.
Μείωση αυτοέλεγχου σκέψης, αισθημάτων και συμπεριφοράς.
Επίμονες σκέψεις σχετικά με την εθιστική συμπεριφορά.
Υψηλά επίπεδα άγχους.
Κατάθλιψη, απογοήτευση.
Ανεξέλεγκτος παρορμητισμός επιθετικότητα.
Ενοχή, ντροπή, χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Προβλήματα ύπνου.
Προβλήματα συγκέντρωσης, προσοχής και μνήμης.
Διαταραχή διαπροσωπικών σχέσεων.
Προβλήματα στο χώρο εργασίας.
Αποφυγή της πραγματικότητας. Δυσκολία προσαρμογής στους κοινωνικούς κανόνες, στόχους και αξίες.
Χαμηλές αντοχές στις αντιξοότητες. Λιγοστές δυνατότητες διαχείρισης του άγχους και των αρνητικών συναισθημάτων. και διαπραγμάτευσης με τις δυσκολίες της καθημερινότητας.
Δυσκολία σχεδιασμού και επιδίωξης μακροπρόθεσμων στόχων. Εστίαση στην ευχαρίστηση εδώ και τώρα.
Ερμηνεία της πραγματικότητας ως άσπρο-μαύρο. Προσέγγιση όλα ή τίποτα. Επιθυμούν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο ή αισθάνονται εντελώς αδύναμοι.
Τάση αντικατάστασης εθιστικών συμπεριφορών π.χ. Ηρωίνη-χάπια, χασίς-αλκοόλ, τσιγάρο-τσίχλα.
Υπαρξιακό κενό.
Δυσκολία βίωσης αυθεντικών συναισθημάτων στο εδώ και τώρα.
Οι ουσίες μειώνουν τα δυσάρεστα συναισθήματα και ενισχύουν την καταφυγή στην εθιστική συμπεριφορά.
Φυγή από την ελευθερία και καταφυγή στην εθιστική συμπεριφορά.
Θεραπευτική προσέγγιση.
Ο θεραπευτής προσφέρει μια θετική, ρεαλιστική, υποστηρικτική σχέση η μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και την αξιοπρέπεια του εξαρτημένου ατόμου βοηθήσει τη διαδικασία της αλλαγής. Ο στόχος δεν είναι η προσωρινή διακοπή της εθιστικής συμπεριφοράς αλλά η απαλλαγή από τις αρνητικά συναισθήματα και πεποιθήσεις, εθιστικές διαθέσεις και ανεξέλεγκτες παρορμήσεις.
- Σε ποιες περιστάσεις και κάτω από ποιες συνθήκες εκδηλώνεται η εθιστική συμπεριφορά. Εκμάθηση εναλλακτικών τρόπων αντίδρασης.
- Εκμάθηση τεχνικών για την δημιουργική διαχείριση των αντιξοοτήτων, της θλίψης και του άγχους.
-Εξακρίβωση των πεποιθήσεων, συνηθειών και των επιλογών που σχετίζονται με τον εθισμό.
-Διερεύνηση των πιθανών διαπροσωπικών σχέσεων οι οποίες έμμεσα ή άμεσα συμβάλλουν στον εθισμό.
-Υποσυνείδητες εσωτερικές συγκρούσεις και κίνητρα.
-Εξακρίβωση των περιστάσεων-συνθηκών υψηλού ρίσκου.
-Σχέση ουσίας και συναισθημάτων
-Πλεονεκτήματα της διακοπής χρήσης.
Ανάπτυξη αυτοέλεγχου, εσωτερικής συγκρότησης, αρμονίας, ισορροπίας και υπευθυνότητας.
Εύρεση ενδιαφερόντων, δραστηριοτήτων και νοήματος στην καθημερινότητα.
-Μετατόπιση της προσοχής και του ενδιαφέροντος σε αβλαβείς ουσίες, εναλλακτικές δραστηριότητες και συμπεριφορές.
-Αντικατάσταση του φθοροποιού τρόπου ζωής με θετικές και δημιουργικές δραστηριότητες που δίνουν νόημα ζωής και ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση. -Διερεύνηση θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών από την συνέχιση της χρήσης.
-Βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων και αναζήτηση κοινωνικού δικτύου στήριξης.
-Βίωση του εαυτού όχι ως θύμα των κοινωνικών αντιξοοτήτων και προβλημάτων αλλά ως υπεύθυνου και ελεύθερου δημιουργικού ανθρώπου.
Η χαρά και η ευτυχία δεν επιτυγχάνονται μέσα από τον εθισμό και την εξάρτηση αλλά μέσα από το συνεχή αγώνα ενάντια στις αδυναμίες μας. Ο στόχος είναι να αντικαταστήσουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις με θετικές και τις κακές μας συνήθειες με υγιείς συμπεριφορές οι οποίες συμβάλλουν στην προσωπική μας ανάπτυξη.
Η φυγή από την οδύνη μέσα από τον εθισμό προκαλεί περισσότερη οδύνη. Χρειαζόμαστε έμπρακτη αλλαγή εδώ και τώρα. Αποδεχόμαστε την οδύνη, την αντέχουμε και τη μετουσιώνουμε σε χαρούμενο νόημα ζωής και κίνητρο θετικής αλλαγής.
Πως να βοηθήσεις ένα άτομο της οικογένειάς σου
που κάνει χρήση:
· Με αγάπη και σεβασμό πες του ότι ενδιαφέρεσαι γι αυτόν και θα ήθελες να τον βοηθήσεις.
· Χωρίς να τον συμβουλεύεις και να τον κρίνεις άκουσε με προσοχή αυτό που θέλει να σου πει. Υποστήριξε την προσπάθειά του να σου εκφράσει αυτό που αισθάνεται
· Απόφυγε την αντιπαράθεση επιχειρημάτων και τη σύγκρουση. Βοήθησέ τον να καταλάβει ότι είσαι με το μέρος του. Μίλησέ του για το πως νιώθεις απέναντί στον ίδιο και το πρόβλημά του χωρίς να τον απογοητεύεις.
· Μην χρησιμοποιείς ταμπέλες όπως «εξαρτημένος», «αλκοολικός», «άρρωστος», «προβληματικός» κλπ.
· Μην μην παρεμβαίνεις δυναμικά, μην απειλείς, μην διασώζεις, μην προσπαθείς να τον αλλάξεις με το ζόρι. Μην τον πιέζεις να αλλάξει ή να δεχθεί τη βοήθειά σου. Είναι σημαντικό γι αυτόν να ξέρει ότι βρίσκεσαι στη διάθεσή του. Αν το θελήσει θα ξέρει ότι μπορεί να απευθυνθεί σε εσένα για να πάρει βοήθεια.
· Αν έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρότεινέ του ευγενικά να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να πάρει βοήθεια. Δήλωσε τη διάθεσή σου να τον συνοδεύσεις στο πρώτο ραντεβού. Πρότεινέ του επίσης να συμμετάσχει σε κάποια ομάδα αυτοβοήθειας που είναι πιθανόν να υπάρχει στην περιοχή σου. Μην τον σπρώχνεις με το ζόρι στη θεραπεία.
· Αν είναι δυνατόν βοήθησέ τον να αλλάξει τις περιβαντολογικές συνθήκες που συνέβαλλαν στην εξάρτηση.
· Συνάντησε εσύ ο ίδιος κάποιον ειδικό για να μάθεις συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσες να τον βοηθήσεις.
· Μην τον γλυτώνεις από τις αρνητικές συνέπειες που έχει στη ζωή του η εθιστική συμπεριφορά.
· Μην αναλαμβάνεις την ευθύνη να τον σώσεις από την καταστροφή . Κάνε με απλότητα ότι μπορείς για να τον βοηθήσεις προστατεύοντας τον εαυτό σου και την προσωπική σου ζωή. Μείνε σε ευγενική απόσταση και κάνε προσευχή γι αυτόν.
· Επέτρεψέ του να υποστεί τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών του. Η αποτυχίες και η οδύνη είναι κίνητρα που μπορεί να τον βοηθήσουν να επιδιώξει την αλλαγή.
Διασυνδέσεις από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας
Το ευρύτερα διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό στην Ευρώπη. Περίπου 12,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ενήλικες έχουν κάνει χρήση τις τελευταίες 30 ημέρες.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη παράνομη ουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι κάποια μορφή συνθετικού ναρκωτικού.
Η χρήση κοκαΐνης αποτελεί, πλέον, μείζον ζήτημα για την ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών: περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει χρήση τον τελευταίο χρόνο.
Σε πολλές χώρες, τα οπιοειδή και κυρίως η ηρωίνη, παραμένουν το βασικό ναρκωτικό για το οποίο οι χρήστες επιζητούν θεραπεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από το ΚΕΘΕΑ για την περίοδο 2000-2006 Η μέση ηλικία των ατόμων που ζητούν θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ έφτασε το 2006 στα 27 χρόνια για τους άντρες και στα 25,2 χρόνια για τις γυναίκες. Σε ό,τι αφορά στο μέσο όρο ηλικίας έναρξης χρήσης, υπολογίζεται ότι είναι τα 15,5 χρόνια.. Στη διάρκεια της επταετίας η ηρωίνη παραμένει η κύρια ουσία κατάχρησης με την υψηλότερη επικράτηση στα άτομα που ζητούν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, που φτάνει το 80%, η κάνναβη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 12% του πληθυσμού, ενώ η κοκαΐνη ως κύρια ουσία κατάχρησης αναφέρεται από το 5%. Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί η παράλληλη χρήση ουσιών, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι το 70% που συμμετείχαν στην έρευνα έκανε παράλληλη χρήση και άλλων ουσιών, ενώ πρώτη δευτερεύουσα ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη σε ποσοστό 41,3% το 2006 από 38,2% το 2000. Παράλληλα είπε ότι από τη μελέτη καταδεικνύεται η σχέση της εξάρτησης από ουσίες με την παραβατικότητα, καθώς τρία στα τέσσερα άτομα που απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ έχουν κάποια εμπλοκή με το νόμο, ενώ οκτώ στα δέκα άτομα ζουν με τις οικογένειές τους που είναι και σημαντικός παράγοντας για την αναζήτηση θεραπείας. Ενας στους δύο εφήβους που ζητούν θεραπεία στα προγράμματά του ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα κατάχρησης ηρωίνης. Στους έφηβους χρήστες η διάρκεια χρήσης της ουσίας κυμαίνεται από δύο έως δυόμισι χρόνια. Η αναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών χρηστών σε όλη τη διάρκεια της επταετίας παραμένει γενικά σταθερή στο τέσσερα προς ένα. Επίσης από τη μελέτη φάνηκε ότι στην οικογένεια εμφανίζεται χρήση ναρκωτικών στα αδέλφια σε ποσοστό 17,9% (το 2006), χρήση - κατάχρηση αλκοόλ από τον πατέρα 13% για το ίδιο έτος και χρήση - κατάχρηση ψυχοφαρμάκων, κυρίως από τη μητέρα, ποσοστό 6,2%. Αναφορικά με την εργασιακή κατάσταση των εξαρτημένων ατόμων προέκυψε ότι έξι στους δέκα είναι άεργοι. |
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με διάγνωση εξάρτησης από ναρκωτικά εμφανίζει επίσης συμπτώματα και άλλων ψυχολογικών διαταραχών. |
Δύο κείμενα που είχα δημοσιεύσει παλιότερα σε τοπική εφημερίδα. Προσέγγιση στο ζήτημα των εξαρτήσεων μέσα από το πρίσμα της ορθόδοξης, εκκλησιαστικής εσχατολογίας.
2:
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πέρα από την κοιλάδα του θανάτου.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ SOS
ΟΚΑΝΑ
Παροχή υπηρεσιών βραχείας συμβουλευτικής σε άτομα που αντιμετωπίζουν άμεσα είτε στο κοντινό τους περιβάλλον πρόβλημα εξάρτησης.
Δευτέρα - Παρασκευή, 9 π.μ. έως 8 μ.μ.
Τηλ: 1031
Μονάδα Απεξάρτησης Τοξικομανών και Αλκοολικών
18 άνω - Μονάδα απεξάρτησης Ψ.Ν.Α.
Αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στην εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ.
Δευτέρα - Πέμπτη, 10 π.μ. έως 8 μ.μ. s
Παρασκευή, 10 π.μ. έως 4 μ.μ.
Τηλ: 210 - 361 7089
Μονάδα Επείγουσας Τηλεφωνικής Βοήθειας "ΙΘΑΚΗ"
ΚΕΘΕΑ
Ενημέρωση για τις ναρκωτικές ουσίες, πληροφόρηση για υπηρεσίες και συναισθηματική στήριξη σε χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, τους συγγενείς και τους φίλους τους.
Όλο το εικοσιτετράωρο.
Τηλ. 1145
Ανοιχτή γραμμή απεξάρτησης τοξικομανών
τηλ. 210 5323780