Ψυχολογία και Θρησκεία

Ορθόδοξα κείμενα

Θεολογία και Ψυχοθεραπεία

Ψυχολογία

Θέματα

Νέο

 

 

Ορθόδοξες Προσεγγίσεις

 

Πνευματική ζωή

 

Εισαγωγή στα δημοσιευμένα κείμενα

Ως είχον ελάλησα·
ου πάντως λέγω ότι αλήθειαν λαλώ,
αλλ’ εί τι είχεν η καρδία μου εξέφηνα.
Ος.  Βαρσανουφίου και Ιωάννου 

Τα περισσότερα κείμενα της θεματικής ενότητας «Ορθόδοξη Πνευματική Προσέγγιση» δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά στην εφημερίδα Χανιώτικα Νέα την περίοδο 1993-94. Εποχή πνευματικής εγρήγορσης και καθημερινής συμμετοχής στην ζωή της Εκκλησίας καθώς και έντονης αναζήτησης και προβληματισμού για τις δυνατότητες αλληλοπεριχώρησης της Ορθόδοξης πίστης και της ψυχοθεραπευτικής πράξης.

Αναδημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το 2002 και από τότε έχουν έχουν αρκετές φορές διασκευασθεί. Πρακτικά είναι αδύνατον να διαβάσω έστω μια φορά ένα από αυτά τα κείμενα και να μην το "διορθώσω" με κάποιο τρόπο.

Η πνευματική ζωή, καλλιεργεί την ενότητα με όλους τους ανθρώπους αλλά και με ολόκληρη τη Δημιουργία με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος, μέσα στην Αγάπη του Χριστού. Παράλληλα όμως μας αποξενώνει από θεσμούς, γεγονότα και καταστάσεις που εκφράζουν το «κοσμικό πνεύμα». Αναπτύσσεται έτσι μια βιωματική "διαφορά δυναμικού" ανάμεσα στην εσωτερική, προσωπική, πνευματική ζωή και την εξωτερική, αντι-κειμενική, αμαρτωλή πορεία του κόσμου.
Τα κείμενα αυτά εκφράζουν την ανάγκη εξισορρόπησης αυτής της “διαφοράς δυναμικού”. Δεν εξυπηρετούν καμιά σκοπιμότητα, ούτε επιστημονική ούτε θεολογική. Είναι κραυγή επώδυνης διαμαρτυρίας για τις δομές και τις λειτουργίες της ερημιάς του κόσμου. Αλλά και προκλητική μαρτυρία της παρουσίας της Χάριτος του Θεού στον κόσμο. Αν έχουν κάποια μικρή αξία, αυτή δεν έγκειται στη διεξοδική ανάλυση των θεμάτων, την Ορθόδοξη, Θεολογική συνέπεια ή την επιστημονική ακρίβεια των διατυπώσεων αλλά στην ειλικρινή έκθεση των προβληματισμών και την αυθόρμητη σκιαγράφηση των βιωμάτων. 

Παρακαλώ τους φίλους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν με επιείκεια την προχειρότητά τους και με επιφυλακτικότητα την μεροληπτική και στενοκέφαλη απολυτοσύνη τους.

 

 

Ευχαριστώπολύ την
κ. Ειρήνη Χατζάκη,
που πληκτρολόγησε
αφιλοκερδώς τα κείμενα
αυτής της ενότητας.

 

 

Ψυχολογία και Θρησκεία

Απόψεις - Κριτικές - Παρατηρήσεις
Στείλτε email